Opublikowano

Poznaj korzyści związane z wykorzystaniem pelletu drzewnego w trakcie grillowania

Grill na pellecie drzewnym

Czy grille na pellet są dobrą i wartą swojej ceny alternatywą?

Grille na pellet są nowoczesnym rozwiązaniem, które pozwala wykorzystać pozytywne aspekty paliwa, którym jest pellet. Umieszczony w takim sprzęcie pellet będzie przemieszczał się z jednego obszaru do drugiego, nagrzewając równomiernie powierzchnię poddawaną obróbce termicznej. Drewno ma za zadanie wytwarzać dym i ciepło, które pozwala na skuteczne, jednak powolne grillowanie potraw. Każdy fan gotowania na świeżym powietrzu, który pragnie przetestować jaki rodzaj drewna nadaje najlepszy efekt daniom w trakcie gotowania, powinien eksperymentować z różnym rodzajem pelletu. W tym celu warto wyposażyć się w sprzęt, którym jest grill na pellet. Co warto jednak wiedzieć na początek o tego rodzaju grillach? Dlaczego są warte swojej ceny? Warto rozważyć najważniejsze informacje przed dokonaniem zakupu, aby upewnić się, że tego rodzaju grill będzie wart naszych pieniędzy.

Polski producent pelletu drzewnego

Czym dokładnie jest sprzęt będący grillem na pellet?

Jak sama nazwa sugeruje, grill na pellet jest rodzajem maszyny przeznaczonej do grillowania potraw, jednak za pośrednictwem pelletu. Praca takiego grilla opiera się zatem na pellecie drzewnym. Grill nie różni się wbrew pozorom aż tak bardzo od wersji gazowej. Grill na pellet ma palenisko i niewielki zasobnik w postaci magazynu, w którym umieszcza się pellet drzewny. Sprzęt został skonstruowany w taki sposób, aby utrzymywał nieustannie zadowalającą temperaturę podczas grillowania. W momencie, gdy grill stygnie, system wysyła sygnał, który zrzuca pelelt do paleniska, aby zostały ponownie spalone, wytworzyły ciepło oraz dym. Dzięki wygodnej pracy grilla na pellet użytkownik tak naprawdę może ustawić oczekiwaną temperaturę, zamknąć pokrywę i odejść na czas grillowania mięsa lub warzyw. Dodatkowym aspektem zwiększającym wygodę użytkowania jest niewątpliwie to, że zamknięta pokrywka uwięzi cały dym i uciekające ciepło wewnątrz grilla. Większość z tego typu grilli ma również wbudowany popielnik, który zbiera spalony pellet i ułatwia jego opróżnienie. W ten sposób użytkownik może oszczędzić mnóstwo czasu, który musiałby spożytkować na sprzątanie. Czy grille na pellet są jednak lepsze od tych na gaz?

Chociaż pod wieloma względami te grille są do siebie podobne, prawdopodobnie w przypadku większości użytkowników grill operowany za pośrednictwem pelletu będzie lepszym wyborem. Grill na pellet jest wygodny, ekonomiczny i pomaga przenieść doświadczenia kulinarne na zupełnie inny, wyższy poziom. Grille gazowe mają też pewne zalety. Przede wszystkim sprawdzą się w domach osób, które poszukują naturalnego smaku potraw, niezmienionego pod wpływem obróbki termicznej. Grille gazowe będą polecane również fanom gotowania, którzy szukają sposobu na szybkie przyrządzanie posiłków i nie mają czasu na tworzenie potraw o pełnym, bogatym bukiecie smakowym. Grille na pellet pomagają z kolei zaoszczędzić nieco pieniędzy z uwagi na sposób, w jaki się z nich korzysta. Warto zaznaczyć, że w związku z wykorzystaniem pelletu, nie musimy mieć aż tak dużej ilości paliwa w porównaniu z grillami na gaz. Dodatkowo pellet umożliwia zakup różnych worków z paliwem drzewnym, co pozwala na prowadzenie wielu eksperymentów smakowych.

Kilka worków pelletu, które będą pochodziły z różnego rodzaju drzew, pozwolą, testować niepowtarzalny smak potraw, a w dodatku ich cena będzie przybliżona do zakupu jednego zbiornika propanu. Grille na pellet otwierają możliwości związane z intensywnym wędzeniem i powolnym pieczeniem potraw, które ma za zadanie wydobyć z nich jak najwięcej nietypowych walorów smakowych, których nie można by uzyskać w trakcie zwykłego gotowania lub smażenia na tłuszczu. Jednak jak wygląda aspekt zdrowotny? Warto przyjrzeć się temu, czy grille na pellet oferują również korzyści dla naszego zdrowia związane z metodą obróbki termicznej, którą reprezentują. Czy zatem grille na pellety drzewne będą oferowały dla nas możliwość przyrządzenia zdrowych i smacznych potraw?

Niektórzy ludzie obstają przy tym, że grille na pellety są o wiele zdrowsze i wspominają o tym, że nie produkują one tylu substancji rakotwórczych, co inne metody obróbki cieplnej. Pamiętajmy o tym, że substancje rakotwórcze to chemikalia, które zaczynają wydobywać się z potraw podczas obróbki termicznej w zbyt wysokich temperaturach. Dotyczy to najczęściej zwęglonych i poprzepalanych szlaków na jedzeniu, które charakteryzują się węglowym posmakiem i nieprzyjemną konsystencją. Zazwyczaj jest to związane z popiołem, który przykleja się do przygotowanej potrawy. Jest w nim mnóstwo niezdrowych substancji, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Badania wykazały, że poprzepalane potrawy mogą nawet zawierać w sobie czynniki rakotwórcze. Chociaż nie potwierdziliśmy tych obaw od strony medycznej, wiele osób wybiera grille na pellet z uwagi na to, że uważają oni ten sprzęt za bezpieczniejszą dla zdrowia metodą przygotowywania potraw, takich jak mięso, ryby, warzywa, a nawet niektóre z owoców, które można dodać do szaszłyków.

Jeżeli chodzi z kolei o aspekt związany z ekonomią, grille na pellet to same korzyści. Po pierwsze wcale nie są droższe od tych, które działają na paliwo w postaci gazu oraz oferują możliwość korzystania z tańszego paliwa bez narażania użytkowników na negatywne aspekty z tym związane. W internecie można znaleźć kilkokilogramowe worki pelletu, które będą oscylowały w cenach niższych od butli z gazem. Czy grille na pellet są z kolei łatwe w użyciu? O ten aspekt martwi się wiele osób, ponieważ mogą nie mieć doświadczenia z obsługiwaniem tego rodzaju sprzętu. Jednym z powodów, dla których polecamy grille na pelety, jest to, że są łatwe w użyciu. Tak długo, jak możesz opróżnić worek z peletami do zasobnika i nacisnąć kilka przycisków, możesz użyć jednego z tych grilli. Cały proces polega na załadowaniu grilla, dodaniu nieco wody i niezbędnego pelletu, a następnie wybraniu poziomu wytwarzanego dymu oraz temperatury, w której powinny zostać ugotowane potrawy. Wiele modeli ma również przełącznik, który pozwala na wybór między grillowaniem i wędzeniem potraw.

grillowanie na pellecie

Co sprawia, że pellet jest fantastycznym paliwem dla grilla?

Pellet nadaje niepowtarzalnego smaku produktom, pozwala na pieczenie, jak i powolne wędzenia, które wydobywa z potrawy o wiele więcej smaku i aromatu. Grille na pellet zawsze będą warte swojej ceny, ponieważ umożliwiają więcej niż tylko funkcje grillowania. Grille na pellet to przede wszystkim maszyny, które pozwalają piec i stosować wiele różnych metod obróbki termicznej. Samo grillowanie jest dobre, jednak pamiętajmy o tym, że sprawdzi się w przypadku zrobienia steka lub kilku burgerów. Metoda prostego grillowania niestety będzie ustępowała, gdy zechcemy przyrządzić wykwintne potrawy za pośrednictwem grilla na świeżym powietrzu. Warto zatem rozważyć model grilla na pellet. Grille na pellet z uwagi na regulowanie temperatury od wysokich do niskich poziomów, pozwalają na upieczenie ciasta, a nawet przyrządzenia niektórych prostszych deserów. Dodatkowo sprawdzą się, gdy użytkownik zapragnie przygotować kukurydzę z grilla lub położy na ruszcie kilka innych warzy smakujących lepiej po obróbce termicznej. Z uwagi na to, że grille na pellet nadają się do więcej niż do jednej metody gotowania, można uznać, że są o wiele bardziej opłacalne z uwagi na szeroki zakres możliwości, które oferuje spalanie pelletu.

Warto pamiętać o tym, że zakup grilla na pellet to nie tylko mniej pieniędzy wydanych początkowo z uwagi na niewielką cenę grilla, ale także mniej kosztów związanych z eksploatacją, dzięki możliwościom oferowanym przez paliwo, którym jest pellet drzewny. Pellet drzewny jest niezwykle wydajny, a do tego niedrogi, co czyni go fantastycznym paliwem w przypadku ciągłego używania. Warto również zaznaczyć, że w przypadku grilla na gaz, użytkownicy muszą nieustannie mieć oko na butle z propanem, aby zapewnić bezpieczeństwo sobie, rodzinie, a nawet otoczeniu, które mogłoby ucierpieć w przypadku ewentualnego zapłonu butli. Dodatkowo grille na pellety najczęściej okazują się o wiele twarlsze i tańsze nie tylko od wersji na gaz, ale także od wersji na klasyczny węgiel drzewny używany od wielu lat. Worek pelletu nadal będzie kosztował o wiele mniej od worka z dobrym brykietem, który spala się szybciej. Czy istnieje więcej powodó, dla których lepiej zdecydować się na gotowanie z pelletem drzewnym zamiast innych paliw?

Najważniejszym z powodów prawdopodobnie będzie posiadanie kontroli nad regulacją temperatury. Pellet oferuje jednak o wiele więcej pozytywnych aspektów w trakcie gotowania. Pamiętajmy o tym, że dzięki pelletowi nie trzeba więcej zajmować się ciężkimi, niewygodnymi do transportu zbiornikami z propanem. Ponadto unikniemy związanego z nim niebezpieczeństwa w trakcie przechowywania. Grille na pellet sprawdzają się też na rynku z uwagi na to, że są dostępne w postaci wielu różnorodnych modeli, które każdy użytkownik może dopasować na swoją kieszeń pod względem ceny sprzętu. Dodatkowym aspektem, który warto rozważyć w trakcie wyboru sprzętu, jest to, że grille na pellet mogą czasami wytrzymać dekadę lub dłużej. Oprócz tego są niezwykle łatwe w czyszczeniu i użytkowaniu.

Pellet drzewny z całą pewnością jest wart swojej ceny

Porównywanie grilli ze względu na ich paliwa i same różnice związane z budową sprzęt mogłyby trwać w nieskończoność. Najczęściej porównujemy jednak pellet drzewny do gazu oraz popularnych brykietów z węgla. Zazwyczaj łatwo jest zrozumieć dla większości osób, dlaczego pellet drzewny wygrywa konkurencję na tak wielu płaszczyznach w zestawieniu z poprzednimi rodzajami grilli i niezbędnego dla nich paliwa. Pellet drzewny będzie świetny dla każdego, kto pragnie spędzić czas z rodziną lub bliskimi przyjaciółmi w trakcie grillowania. Grille na pellet pozwolą im na ustawienie sposobu przyrządzania potrawy, zapełnienia grilla pelletem drzewnym, a następnie opuszczenie stanowiska. Wystarczy dokładnie zamknąć pokrywę i resztę pozostawić automatycznej obróbce pelletu. Czas zamiast na pilnowaniu potrawy, można wówczas spędzić ze znajomymi.